Kočnice koje štede gorivo

Bez autora
Dec 22 2011

Kompanija "Mazda Motor Corporation" razvila je prvi regenerativni kočioni sistem koji koristi kondenzatore, pa u uslovima vožnje sa čestim ubrzanjima i usporavanjima utiče na smanjenje potrošnje goriva do 10 odsto. Kinetička energija koja se koristi pri kočenju kod ovog sistema uz pomoć alternatora sa promenljivim naponom pretvara se u električnu energiju do 25 volti, a zatim se šalje kondenzatoru na skladištenje.To znači da se kondenzator, specijalno razvijen za upotrebu u vozilima, može napuniti za par sekundi. Ta energija se koristi za pokretanje elektropotrošača poput klima-uređaja, što smanjuje opterećenje motora i utiče na smanjenje potrošnje goriva.

Kočnice koje štede gorivoNovi kočioni sistem koji je razvio poznati japanski proizvođač automobila „Mazda“ koristi kondenzatore za skladištenje električne energije, što bi trebalo potrošnju goriva da smanji 10 odsto.

Kompanija "Mazda Motor Corporation" razvila je prvi regenerativni kočioni sistem koji koristi kondenzatore, pa u uslovima vožnje sa čestim ubrzanjima i usporavanjima utiče na smanjenje potrošnje goriva do 10 odsto, saopštila je danas ta kompanija.

Kinetička energija koja se koristi pri kočenju kod ovog sistema uz pomoć alternatora sa promenljivim naponom pretvara se u električnu energiju do 25 volti, a zatim se šalje kondenzatoru na skladištenje.

To znači da se kondenzator, specijalno razvijen za upotrebu u vozilima, može napuniti za par sekundi.

Ta energija se koristi za pokretanje elektropotrošača poput klima-uređaja, što smanjuje opterećenje motora i utiče na smanjenje potrošnje goriva.

Ovaj sistem biće primenjivan u serijskoj proizvodnji od 2012. godine.

Novi sistem, koji su u „Mazdi" nazvali "i-ELOOP", predstavljen je prvi put u koncept modelu „takeri" na sajmu automobila u Tokiju, krajem novembra.

Ovaj model spaja novi jezik dizajna "Kodo" i jedinstvenu "SKYACTIV" tehnologiju u jednoj limuzini srednje kategorije, uz novi sistem kočenja "i-ELOOP".

Novi sistem koristi kondenzatore za skladištenje električne energije, a prednost ovakvog sistema u poređenju sa baterijama jeste to što se kondenzator mnogo brže puni i prazni i ima mnogo duži radni vek bez gubitka u performansama.

Takođe, za razliku od drugih sistema, „Mazdinim" vozilima nisu potrebni ni specijalni elektromotor niti dodatne baterije, što smanjuje i troškove i težinu vozila.

Inače, skraćenica "i-ELOOP" označava "Intelligent Energy Loop", odnosno inteligentni kružni protok energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik